Περί καταγωγής του Ρήγα Βελεστινλή

Ρήγας ΒελεστινλήςΧρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά για το 2007 με υγεία και δημιουργία.
Κατά την περιδιάβαση στο ιντερνετ βρήκαμε την πολύ καλή ιστοσελίδα και σας συγχαίρουμε γι' αυτήν.
Ομως επειδή παρατηρήσαμε μία ιστορική ανακρίβεια σχετικά με την καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με συντομία.
Προς ενημέρωση σας και του αναγνωστικού σας κοινού γίνεται γνωστό ότι ο Ρήγας Βελεστινλής γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας από ντόπιους γονείς και δεν είχε βλάχικη καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών, όπως αναγράφεται σε άρθρα και μέχρι πρόσφατα υποστηρίζονταν χωρίς όμως ιστορικά τεκμήρια από μερικούς συγγραφείς.

 Το γεγονός ότι ο Ρήγας δεν είχε βλάχικη καταγωγή τεκμηριώνεται από την διερεύνηση των έργων του και ιδιαίτερα της μεγαλειώδους «Χάρτας της Ελλάδος». Συγκεκριμένα:

1). Ο Ρήγας σε όλα τα έργα του που εκδόθηκαν στη Βιέννη το 1790 και 1797 (Φυσικής απάνθισμα, Σχολείον των ντελικάτων εραστών, Νέος Ανάχαρσις, Ο Ηθικός Τρίπους, εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Χάρτα της Ελλάδος, Νέα Χάρτα της Βλαχίας,  Γενική Χάρτα της Μολδοβίας) αναγράφει «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ ΘΕΤΤΑΛΟΣ», δηλωτικό του τόπου καταγωγής του από το Βελεστίνο και τη ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Ποτέ δεν αναγράφει καταγωγή από το Περιβόλι ή τα άλλα τα Βλαχοχώρια της Πίνδου, όπως άλλοι λόγιοι της εποχής του που ανέγραφαν  το «Μακεδών».

 
2). Ο Ρήγας στα έργα του έχει καταχωρίσει πολλές ειδήσεις για τη γενέτειρά του το Βελεστίνο και για τη Θεσσαλία, όπως μπορεί κανείς να δει στη σχετική εργασία «Το Βελεστίνο και η Θεσσαλία στο έργο του Ρήγα Βελεστινλή», Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας»,  Υπέρεια, τόμ. 3, Αθήνα 2002,  σελ. 713-738. Για τα υποτιθέμενα σαν πατρίδα Βλαχοχώρια - Περιβόλι, Σαμαρίνα, Αβδέλα -  δεν αναγράφει ούτε μία λέξη.

          3). Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς τη «Χάρτα της Ελλάδος», στην οποία ο Ρήγας δεν αναγράφει το Περιβόλι ή τα άλλα μνημονευθέντα Βλαχοχώρια. Αν ο Ρήγας   είχε πάει στο Περιβόλι, ή αν οι γονείς του ή πάλι αν οι παππούδες του κατάγονταν από εκεί, θα τα γνώριζε και θα τα ανέγραφε στη Χάρτα του. Δεν θα τα αγνοούσε. Θα έγραφε ίσως και άλλα στοιχεία γι' αυτά, όπως έγραψε για τη γενέτειρά του το Βελεστίνο, του οποίου το τοπογραφικό διάγραμμα έθεσε σε περίοπτη θέση, δίπλα από τον τίτλο της Χάρτας και πάνω από το τοπογραφικό διάγραμμα των Αθηνών. 

Περισσότερα στοιχεία για την ντόπια από το Βελεστίνο καταγωγή του Ρήγα και ότι δεν κατάγεται από το Περιβόλι παρατίθενται στο βιβλίο, που έχουμε εκδώσει, με τίτλο «Ονομα και καταγωγή του Ρήγα Βελεστινλή», Β΄ έκδ. Αθήνα 2000.

Θέλουμε να πιστεύουμε στην  αντικειμενική ενημέρωση και με την ευκαιρία στην σχετική διόρθωση της ανακρίβειας αυτής.
Και πάλι Χρόνια Πολλά.

Με εκτίμηση
Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΕΡΩΝ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ-ΡΗΓΑ
Μιλτιάδου 3, 145 62 Κηφισιά
τηλ. 210-8011066,
http://www.rhigassociety.gr

Αναζήτηση