Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της 3ης έκδοσης του βιβλίου μου είναι ότι, εκτός του «Πάνθηρα», περιλαμβάνει την περιγραφή και ανάλυση των επικουρικών του επιχειρήσεων με τις κωδικές ονομασίες «Τίγρης», «Πούμα» και «Λεοπάρδαλη», οι οποίες διαδραματίστηκαν στον γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία και μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας.
Έκρινα ως εκ τούτου σκόπιμη την καταγραφή της δράσης των Γερμανών σε συνολικά 63 πληγέντα χωριά της Πίνδου. Γι’ αυτό θεώρησα απαραίτητο να ενισχύσω την ύλη της 3ης έκδοσης με 46 επιπλέον σελίδες (σύνολο σελίδων 320). Κάνοντας μία ευρεία ανακατανομή των φωτογραφιών και των χαρτών πρόσθεσα 33 σπάνιες αλλά και ανέκδοτες φωτογραφίες, όπως και 13 νεότευκτους χάρτες. Ως πρωτογενείς πηγές χρησιμοποίησα τα ανέκδοτα γερμανικά αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.), που έχω στη διάθεσή μου και τα οποία δεν είχα χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα.
Είχα επιπλέον το προνόμιο, σε σχέση με τους παλιότερους ερευνητές, να διαθέτω σε πλήρη ανάπτυξη ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρεται στον σύγχρονο ιστορικό ερευνητή ως μοναδικό συμπλήρωμα των κλασικών πηγών. Την τελευταία μάλιστα πενταετία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεδιπλώθηκαν σελίδες με εξειδικευμένο ιστορικό περιεχόμενο, πτυχές του οποίου ανταποκρίνονται ακριβώς στο αντικείμενο της παρούσας έρευνάς μου.
Προσέθεσα, επίσης, περισσότερες προφορικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων των οικισμών όπου επέδραμαν ο «Τίγρης», το «Πούμα» και η «Λεοπάρδαλη» εστιάζοντας στα βιώματα όσων έζησαν εκείνες τις στιγμές. Η ιστορία άλλωστε δεν χτίζεται μόνο από συγκλονιστικές ηρωικές στιγμές, ήρωες και συνταραχτικά γεγονότα. Υπάρχει και μια καθημερινότητα και ένας αγώνας επιβίωσης των απλών ανθρώπων, των μη επιφανών, που συμβάλλουν ανώνυμα και αθόρυβα στη συνέχειά της.
Η μεγάλη έκταση της ελληνικής επικράτειας στην οποία διαδραματίστηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Οκτωβρίου του 1943, αλλά και το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν, όπως παρουσιάζονται στην 3η έκδοση της «Επιχείρησης Πάνθηρας», συγκρινόμενα με τις τοπικής εμβέλειας περιγραφές των προηγούμενων εκδόσεων, αναγάγουν τα γεγονότα των επιχειρήσεων αυτών σε ένα ευρύ και βαρύνουσας σημασίας υποσύνολο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
(Διαβάστε για τη πρώτη και δεύτερη έκδοση)
Δημήτρης Ιωάννη Κωνσταντινίδης
e-mail:
τηλ. 6973383700