Η επιλογή του θέματος και η εκπόνηση αυτής της πτυχιακής εργασίας, δεν υπήρξε μια απλή τυπική διεκπεραίωση. Υπήρξε αντίθετα μια διαδρομή αυτογνωσίας, βαθιά χρήσιμη για την προσωπική μου συγκρότηση.
Μεγαλωμένος σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου η βλάχικη γλώσσα μιλιόταν σε μεγάλη συχνότητα και απολαμβάνοντας, ως παιδί, κάθε καλοκαίρι τις χαρές της ξενοιασιάς σε ένα ημιορεινό βλάχικο χωριό, ένιωσα την ανάγκη να μελετήσω και να μάθω πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τους βλάχους. Οι γνώσεις που συσσωρεύονταν κατά τη φοίτησή μου στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου πανεπιστημίου, έθεταν επιτακτικά ερωτήματα αλλά και τα ερεθίσματά μου σε διαφορετικές βάσεις.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο κυρίως μέρη. Στο πρώτο, όπου θα παρουσιαστούν οι θεωρίες για την προέλευση των βλάχων και της βλάχικης γλώσσας, αλλά και πληροφορίες για τις “ενδογενείς” διαφοροποιήσεις στους ίδιους τους βλάχικους πληθυσμούς. Σε αυτό το πρώτο μέρος επίσης θα υπάρξει και αναφορά στην ιστορία του λεγόμενου κουτσοβλάχικου ζητήματος, της διεκδίκησης δηλαδή αυτών των πληθυσμών κατά τη συγκρότηση των εθνικών κρατών στα Βαλκάνια. Έχοντας λοιπόν παρουσιάσει όψεις της ιστορικής και της κοινωνικής εξέλιξης των Βλάχων στο ελληνικό κράτος, στο δεύτερο μέρος η ανάλυση θα εστιαστεί στη σημερινή πραγματικότητα, στην παρουσίαση των δεδομένων του ερωτηματολογίου δηλαδή. Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα αναλυθεί το σκεπτικό και ο τρόπος δόμησης του ερωτηματολογίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ομαδοποίησης των απαντήσεων και, τέλος, τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μικρή αυτή έρευνα.
Πηγή (καεβάστε);Βιβλιοθήκη και κέντρο πληροφόρησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου