Θύμιο Γάκης και η αιχμαλωσία της βασιλαρχόντισσας, Λήσταρχος – Εθνικός Ήρωας, Δημήτριος Φ. Καρατζένης

η Βασιλαρχόντισσα - όρθια - σε μικρή ηλικία, με τον πατέρα της Νικόλαο Αβέρωφ (1814-1889) ντυμένο με μετσοβίτική φο- ρεσιά, και τους αδερφούς της Γεώργιο και Κωνσταντίνο , οι οποίοι φορούν άψογα ευρωπαϊκά ρούχα και παπούτσιαΕίναι μια ιστορία που αρχίζει με μια συνταρακτική απαγωγή, προ εκατόν ετών στα βουνά της Πίνδου - το Μέτσοβον - και που τελειώνει ύστερα από πολλά χρόνια σε μία εθνική προσφορά μακριά, στο Παπαζλή της Μικράς Ασίας.

Ένας θρύλος που σαν ζωντανό παραμύθι ξαναζεί ακόμα και σήμερα στις διηγήσεις της Ηπείρου και ένας άλλος θρύλος που έρχεται σαν παραμύθι και αυτός από τις διηγήσεις εκείνων που τον έζησαν. Είναι η απαγωγή της Βασίλισσας και Αρχόντισας (Βασιλαρχόντισσας) Δούκως Αβέρωφ και η εθνική θυσία – η λύτρωση – του ληστάρχου Θύμιου Γάκη.

Θύμιο Γάκης και η αιχμαλωσία της βασιλαρχόντισσας, Λήσταρχος – Εθνικός Ήρωας, Δημήτριος Φ. Καρατζένης

Διαβάστε το βιβλίο online ή κατεβάστε το pdf

Δημήτριος Φωτίου Καρατζένης
Σύντομη Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Πράμαντα την 14η Νοεμβρίου 1904. Ήταν γιός του Φωτίου Καρατζένη, εργολάβου δημοσίων έργων κατόχου πτυχίου δευτέρας τάξεως, και της Βασιλικής Καρατζένη, το γένος Κοτζιά.
Έλαβε τα πρώτα γράμματα στην Πράμαντα και ολοκλήρωσε μετά το 1920 τις εγκύκλιες σπουδές στο Γυμνάσιο της Άρτας. Στα μαθητικά χρόνια ακολουθούσε συχνά τον πατέρα του και βοηθούσε κυρίως στην τήρηση των λογαριασμών των συνεργειών. Ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις οποίες διέκοψε κατατασσόμενος την 10η Οκτωβρίου 1925 στο στρατό, στον οποίον υπηρέτησε μέχρι την 5η Φεβρουαρίου 1927. Έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής την 15η Ιουνίου 1929. Την 27η Σεπτεμβρίου 1930 ορκίσθηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Άρτας, όπου άσκησε έκτοτε το επάγγελμα του δικηγόρου. Μετέχοντας στα κοινά της πόλης εκλέχτηκε την 11η Φεβρουαρίου 1934 Δημοτικός Σύμβουλος και από το 1936 μέχρι το 1941 Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας. Επιστρατεύθηκε κατά την τελευταία φάση του Ελληνοϊταλικού πολέμου, όταν το Αλβανικό μέτωπο πλέον κατέρρεε.

Η ανάμιξή του στην πολιτική τον έφερε στη Βουλή ως Βουλευτή Άρτας στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 και της 16ης Νοεμβρίου 1952 με το Κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του Στρατάρχη Αλέξ. Παπάγου και στη συνέχεια στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956, της 11ης Μαΐου 1958, της 29ης Οκτωβρίου 1961, της 3ης Νοεμβρίου 1963 και της 16ης Φεβρουαρίου 1964 με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 και της 19ης Φεβρουαρίου 1956ο Νομός Άρτας αποτέλεσε κοινή εκλογική περιφέρεια με τους Νομούς Πρεβέζης και Λευκάδος. Στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964 η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση συνεργάσθηκε με το Κόμμα Προοδευτικών του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη.
Κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας και μέχρι το θάνατο του αφιερώθηκε στην ιστορική έρευνα, καρπός της οποίας αποτελεί το δημοσιευμένο και ανέκδοτο έργο του. Για την υπερδεκαπενταετή επανειλημμένη επανεκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα και την προσφορά του στον τόπο τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος του (τότε) Βασιλείου της Ελλάδος.
Παντρεύτηκε την οδοντίατρο Αγγελική το γένος Λαλάκου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Φώτιο, Δικηγόρο, και την Βασιλική, Καθηγήτρια Φιλόλογο - Ιστορικό. Απεβίωσε την 18η Οκτωβρίου 1989. Το 1990 του απονεμήθηκε μεταθανατίως το Τιμητικό Μετάλλιο της Πόλεως της Άρτας για «το ιστορικό του έργο, το οποίο αναφέρεται στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της».

η Βασιλαρχόντισσα - όρθια - σε μικρή ηλικία, με τον πατέρα της Νικόλαο Αβέρωφ (1814-1889) ντυμένο με μετσοβίτική φο- ρεσιά, και τους αδερφούς της Γεώργιο και Κωνσταντίνο , οι οποίοι φορούν άψογα ευρωπαϊκά ρούχα και παπούτσιαΗ Βασιλαρχόντισσα - όρθια - σε μικρή ηλικία, με τον πατέρα της Νικόλαο Αβέρωφ (1814-1889) ντυμένο με μετσοβίτική φορεσιά, και τους αδερφούς της Γεώργιο και Κωνσταντίνο , οι οποίοι φορούν άψογα ευρωπαϊκά ρούχα και παπούτσια

 

Αναζήτηση