Το Περιβόλι με τις ατέλειωτες ιστορίες και δύο διηγήματα

Το Περιβόλι με τις ατέλειωτες ιστορίες και δύο διηγήματα - Περδίκης ΓιάννηςΗ μνήμη λειτουργεί με τους δικούς της νόμους. Η καθημερινότητα επαναλαμβανόμενη διανύει το χρόνο χωρίς να δημιουργεί εντυπώσεις.

Οι άνθρωποι θυμούνται και αφηγούνται όσα τους εντυπώθηκαν σαν σημαντικά ή όσα δημιουργούν ιδιαίτερα ευχάριστη ατμόσφαιρα, με μια διάθεση κριτικής για πρόσωπα και καταστάσεις. Ο χρόνος διαφοροποιεί τις μνήμες απορρίπτοντας ή αποκρύπτοντας το περιττό και κρατώντας την υποκειμενική ουσία με μικρές ή μεγάλες προσθήκες. Κάπως έτσι φαντάζομαι να λειτουργεί και η διαδικασία δημιουργίας του μύθου. Αυτά που ακολουθούν είναι μικρές ιστορίες που άκουσα ή έζησα ο ίδιος στο Περιβόλι. Αρχίζουν από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Πρωταγωνιστές ή αφηγητές είναι συγγενικά και φιλικά πρόσωπα του χωριού.

Επισήμανση:

Στην παρούσα δεύτερη γραφή, έχουν προστεθεί δώδεκα μικρές ιστορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και μία που αφορά στον γνωστό Γάλλο σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη, Περιβολιώτη της διασποράς, στον οποίο τον Νοέμβριο του 2005 το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο. Το πρώτο διήγημα ‘Η κοιλάδα καίγεται’ είναι μυθοπλασία εμπνευσμένη από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βάλια Κάλντα, ενώ το δεύτερο ‘Η κραυγή’ από τη μικρή ιστορία ‘Ο πετροπόλεμος’.

Στην πρώτη γραφή του Νοεμβρίου του 2004 με τίτλο: ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (δημοσίευση 3-5-2008 στην ιστοσελίδα: http://www.vlahoi.net/bookreviews/to-perivoli-me-tis-mikres-istories), υπάρχει εκτενής κριτική του Περιβολιώτη Στέργιου Λαϊτσου, το διήγημα ‘Πάντια α φούρλου’ και μερικά βλάχικα τραγούδια.

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡΔΙΚΗΣ
ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2021
Αφιερώνεται στους απανταχού Περιβολιώτες
Φωτογραφία εξωφύλλου: Οικογενειακό αρχείο
Επιμέλεια κειμένου: Θεανώ και Στέλλα Περδίκη
Γραφικά: Σοφία Περδίκη
Διαβάστε το online ή κατεβάστε το

Αναζήτηση