Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία - Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσίαση: Το Αρβανιτοβλάχικο (Καραγκούνικο) γλωσσικό ιδίωμα της ΑκαρνανίαςΤο διοικητικό συμβούλιο της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (Αι.Πο.Ε.) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αντώνη Βασιλείου «Το Αρβανιτοβλάχικο (Καραγκούνικο) γλωσσικό ιδίωμα της Ακαρνανίας: Φωνολογική, λεξιλογική και μορφο-συντακτική περιγραφή».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου - Αρσάκειο Μέγαρο), Αθήνα.

Εισηγητές:
Αθανάσιος Νάκας, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ελένη Σελλά-Μάζη, Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

 

Δελτίο Τύπου
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» το νέο βιβλίο του Αντώνη Βασιλείου «Το Αρβανιτοβλάχικο (Καραγκούνικο) γλωσσικό ιδίωμα της Ακαρνανίας: Φωνολογική, λεξιλογική και μορφο-συντακτική περιγραφή». Αποτελείται από δύο μέρη και σε γενικές γραμμές έχει την ακόλουθη δομή: Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται μια σύντομη ιστορική εισαγωγή σχετικά με τη Βλάχικη γλώσσα και την ένταξή της στην ευρύτερη ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Περιέχονται στοιχεία για τη γλώσσα αυτή, όπως καταγωγή, ταξινομία, διάλεκτοι κ.λπ. Εξετάζεται επίσης η παρουσία της Βλάχικης στον Βαλκανικό χώρο με έμφαση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ακαρνανία. Ακόμη δίνονται στοιχεία για τις βασικές διαφορές των διάφορων Βλάχικων ιδιωμάτων μεταξύ τους (βόρεια και νότια) με ιδιαίτερη έμφαση στις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει το Βλάχικο ιδίωμα της Ακαρνανίας από τα άλλα ιδιώματα της ίδιας γλώσσας. Στο δεύτερο μέρος -το οποίο περιλαμβάνει δεκατέσσερα κεφάλαια- περιγράφεται αναλυτικά το Βλάχικο ιδίωμα της Ακαρνανίας, όπως αυτό διασώζεται σήμερα, τόσο από φωνολογική, όσο και από μορφολογική και συντακτική σκοπιά.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται επίσης πέντε παραρτήματα, το υλικό των οποίων στην πλειοψηφία του προέρχεται από επιτόπια έρευνα. Το πρώτο περιλαμβάνει κατάλογο των ρημάτων κατά συζυγίες του υπό εξέταση ιδιώματος (ευθύ και αντίστροφο). Στο δεύτερο περιλαμβάνεται κατάλογος υποκοριστικών/χαϊδευτικών κύριων ονομάτων (βαπτιστικών) που απαντώνται στα Βλαχόφωνα χωριά της Ακαρνανίας. Στο τρίτο περιλαμβάνεται κατάλογος στον οποίο παρατίθενται τα επώνυμα των κατοίκων των Βλαχόφωνων χωριών της παραπάνω περιοχής με την ερμηνεία τους. Στο τέταρτο περιλαμβάνεται αλφαβητικός κατάλογος των παρωνυμίων πολλών κατοίκων της Βλαχόφωνης γλωσσικής ομάδας της Ακαρνανίας επίσης με την ερμηνεία τους. Στο πέμπτο παράρτημα περιλαμβάνεται αλφαβητικός κατάλογος των τοπωνυμίων της Βλάχικης περιοχής της Ακαρνανίας.
Τέλος, το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30΄ στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου (Αρσάκειο Μέγαρο). Ομιλητές θα είναι ο κ. Αθανάσιος Νάκας, καθηγητής Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Ελένη Σελλά-Μάζη, καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Κοντός.

Αναζήτηση