«Έξοδος 1826», Μια ταινία για τα παιδιά της Σαμαρίνας και την έξοδο του Μεσολογγίου

Έξοδος 1826. Μια ταινία για τα Παιδιά της Σαμαρίνας και την Έξοδο του ΜεσολογγίουΗ ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. 

Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Σε σημαντικούς ρόλους συναντάμε επίσης, τους Αντώνη Σιώπκα, Χρήστο Μπάτζιο, Βασίλη Τσικάρα, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκο Χρυσίδη, Ράνια Νικολούλη, Μανώλη Σαββίδη, Κώστα Λιόλιο, Γιώργο Χατζηθεοδώρου, Νίκο Νικολαϊδη.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Το σενάριο παντρεύει την προφορική μας παράδοση, τα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και τη μυθοπλασία. Τα πάντα ξεκινούν από το δημοτικό μας τραγούδι, «Παιδιά της Σαμαρίνας».

Για το εν λόγω project έχουν ενημερωθεί από το 2012, οι Δήμοι Γρεβενών, Μεσολογγίου, Πέλλας και Λαγκαδά, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδος, οι Κοινότητες Σαμαρίνας, Όσσας και Γαλάτιστας, 25 περίπου Σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα και 150 περίπου φορείς (δημόσιοι και ιδιωτικοί) και επιχειρήσεις.

Η παραγωγή είναι ανεξάρτητη και δεν υπήρξε καμία κρατική αρωγή.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΗΘΟΠΟΙΟΙ & ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: (απο τη σελίδα της ταινίας στο Facebook με συνεχή ανανέωση)

 

TRAILERS

 

Αναζήτηση