Οικονομία, επαγγέλματα, θρησκεία, εκκλησιαστικά μνημεία κ.α

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Βλάχων

Μέτσοβο. Βοσκός με φουστανέλα 1964, Κωνσταντίνος ΜάνοςΚτηνοτρόφοι και κιρατζήδες, βιοτέχνες μάλλινων ειδών κι έμποροι, ξυλουργοί και ξυλογλύπτες, αργυροχρυσοχόοι και αγιογράφοι, οπλουργοί και μαχαιράδες, ράφτες και σαμαράδες, χασάπηδες και τυροκόμοι, κατρανάροι και καρβουνιάροι, υλοτόμοι και χτίστες, μικρογεωργοί και τσαρουχάδες και άλλοι συγκροτούσαν κάποτε τον επαγγελματικό αστερισμό των Αρμάνων - Βλάχων.

Η πορεία του βλάχικου λαϊκού πολιτισμού

Μέτσοβο 1950/1960. Φωτογραφία των Clarence Woodrow Sorensen (1907-1982) & Eugene Vernon Harris (1913-1978)Ο πολιτισμός των Αρμάνων Βλάχων, ο τόσο πλούσιος, γεννήθηκε κάτω από καλό αστέρι, όπως γράφει ένας από τους συστηματικότερους μελετητές του, ο Τάκης Παπαχατζής (Tache Papahagi).

Πατριδογνωσία, γράφει ο Βασίλης Νιτσιάκος

Ψωμί, πένιΣτο επίπεδο των κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, αρνηθήκαμε τις "χωριάτικες" ρίζες μας, την ίδια την κοινωνική μας ταυτότητα, για να την "ανακαλύψουμε" και αυτήν στο πλαίσιο της αστικής δομικής νοσταλγίας και του συνακόλουθου συνθήματος "επιστροφή στις ρίζες", όταν οι ρίζες είχαν σχεδόν μαραθεί και από δική μας υπαιτιότητα.

Αι Απόκρεω εν Ιωαννίνοις

Αι Απόκρεω εν ΙωαννίνοιςΑι απόκρεω πανηγυρίζοντας τόσον πανδήμως και μεγαλοπρεπώς εν Ιωαννίνοις, ώστε λαμβάνουσιν, ούτος ειπείν, όψιν και σημασίαν εθνικής εορτής.

Αναζήτηση