30 χρόνια ζωής και δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων ΒλάχωνΕκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, Φράτς Αρμούν γκίνι ανταμουσίμ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δ.Σ της Ομοσπονδίας μας και προσωπικά τον πρόεδρο Μιχάλη Μαγειρία για την τιμή που μου έκαναν να είμαι εισηγητής σε αυτή την αξιόλογη ημερίδα που γίνεται στα πλαίσια του 30ου Παν. Ανταμώματος. Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τη διοργάνωση του 1ου Ανταμώματος Βλάχων, της πρώτης ουσιαστικά προσπάθειας οργάνωσης των συλλόγων μας σε δευτεροβάθμιο θεσμικό φορέα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, διαγράφοντας παράλληλα 30 χρόνια ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας μας, αγώνων και προσφοράς στην υπόθεση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Στρογγυλή καθώς είναι η επέτειος, αξίζει τον κόπο να γίνει μία συνοπτική αναφορά στη ζωή, τον ρόλο και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας.

Θα συνεχίσω από εκεί που τελείωσε ο προκάτοχος μου στην προεδρεία της Ομοσπονδίας μας, ο εκλεκτός φίλος Φώτης Κιλιπίρης, επισημαίνοντας ότι επί προεδρίας του τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη της ομοσπονδίας μας, σε έναν αξιόλογο δευτεροβάθμιο φορέα, με κύρος αλλά και έντονη παρουσία, τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, όσο και στην προσπάθεια αντιμετώπισης των γνωστών ανθελληνικών κύκλων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Σημαντική ήταν και η σύντομη άλλα γόνιμη θητεία του Δ.Σ επί Προεδρίας Γιάννη Δήμα.

Τέλος εκτιμώ ότι όπως προκύπτει από την πολυσχιδή δραστηριότητα την οποία έχει αναπτύξει εδώ και 4 χρόνια το τωρινό Δ.Σ υπό την Προεδρία του Μιχάλη Μαγειρία, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει την ανοδική της πορεία, διευρύνοντας την δράση της, εξακτινώνοντας την εξωστρέφεια της σε διεθνές επίπεδο με την σύσταση της Παγκόσμιας Βλαχικής Ομοσπονδίας, καθιστώντας την έτσι το βασικό ανάχωμα πάνω στο οποίο προσκρούουν οι απέλπιδες, πλην όμως συνεχιζόμενες προσπάθειες, των Μακεδοναρμάνων, για δημιουργία ανύπαρκτης «εθνότητας» Βλάχων.

 

Θα ξεκινήσω με μία σύντομη ιστορική διαδρομή.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ξεκίνησε ουσιαστικά το 1984 με την διοργάνωση του 1ου Ανταμώματος Βλάχων, αλλά ιδρύθηκε και αναγνωρίστηκε νομικά το 1985 με έδρα τη Λάρισα, από τα ακόλουθα 10 ιδρυτικά μέλη:

1. Σύλλογο Αβδελιωτών «Η Βασιλίτσα»

2. Σύλλογο Περιβολιωτών «Η Πίνδος»

3. Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας

4. Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Βέροιας.

5. Αδελφότητα Διστράτου Κόνιτσας.

6.Σύλλογο Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».

7. Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες».

8. Σύλλογο Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού.

9. Σύλλογο Βλάχων Νάουσας.

10 Σύνδεσμο Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα».

H πρώτη 5μελής Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Αναστασίου Γεώργιο

Γκουγκουλιάνα Νικόλαο

Λίταινα Κωνσταντίνο

Μακρυγιάννη Ιωάννη

Παπαγιάνη Χρήστο

Οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες Πρόεδροι της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων είναι οι:


Λίταινας Κωνσταντίνος
Χατζηνίκος Στέργιος

Τσιλινής Στέργιος
Βέρρος Ιωάννης
Κιλιπίρης Φώτιος
Δήμας Ιωάννης
Αδάμ Κωνσταντίνος

Σακελάρης Μιχάλης

Αδάμ Κωνσταντίνος (κατόπιν διορισμού από το Πρωτοδικείο Λάρισας)

και Μαγειρίας Μιχάλης

Καταστατικός σκοπός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων,(η οποία αποτελεί τον Δευτεροβάθμιο φορέα 120 περίπου Συλλόγων) είναι η ανάδειξη και προβολή της συνεισφοράς των Βλαχοφώνων Ελλήνων στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας, η διατήρηση της μακραίωνης πολιτισμικής μας παράδοσης, ως πολιτισμικής έκφανσης του Ελληνισμού. Επίσης ο προσδιορισμός της εθνικής, φυλετικής, και ιστορικής ταυτότητας, που τους καθορίζει αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού γένους από την καταβολή του, ταυτότητας που συνέβαλε θετικά στη σύνθεση, ανάπτυξη και επιβίωση του Ελληνικού γένους, καθώς και η αναγνώριση του ρόλου μας μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού.

Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται :

 • Με την διατήρηση χορευτικών τμημάτων από τους τοπικούς συλλόγους.

 • Με την επιτόπια έρευνα και καταγραφή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

 • Με την ίδρυση Λαογραφικών Μουσείων

 • Με την έκδοση εφημερίδων, εντύπων και βιβλίων, καθώς επίσης και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού ( VIDEO, κασσέτες, CD ,CD ROM) .

 • Με τα ετήσια συμπόσια Ιστορίας, Λαογραφίας & παραδοσιακών Βλάχικων χορών .

 • Με τα ετήσια τριήμερα Πανελλήνια Ανταμώματα μας, σε συνεργασία Συλλόγους μας και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 • Με τοπικά Ανταμώματα και εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα.

 • Με την παρακολούθηση δημοσιευμάτων, διακηρύξεων και κάθε είδους πράξεων που σκοπό έχουν την προσπάθεια δημιουργίας ανύπαρκτου Βλαχικού θέματος και συνεπώς δημιουργίας «μειονοτικού» ζητήματος, και την με κάθε μέσο αποκήρυξη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων.

 • Με επιστημονικά συνέδρια, και ημερίδες , σε συνεργασία με την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, το Αρχείο Ελληνικού Χορού, το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και ανάλογα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας.

 • Τέλος με την αξιοποίηση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης

 • Σημειώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι ιδρυτικό μέλος της «Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Φορέων του Ελληνισμού» με έδρα την Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, της οποίας αποτελεί την ραχοκοκαλιά και τον κατευθυντήριο νου, και στην οποία προεδρεύει ο εκάστοτε Πρόεδρος της.

 

ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩN


Το ετήσιο, τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, αποτελεί τη κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με δεδομένη την Πανελλήνια εμβέλεια της, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων , τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, και την αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί στο διάβα των αιώνων, και διαφυλάσσεται από τους Συλλόγους της Ομοσπονδίας μας «ως κόρη οφθαλμού»

Στο ετήσιο, τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα που διοργανώνει η Ομοσπονδία μας,, πέρα από το σύνολο των Συλλόγων – μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, συμμετέχουν και χιλιάδες Έλληνες από όλη την χώρα οι οποίοι έχουν Βλάχικη καταγωγή, καθώς επίσης και Βλαχόφωνοι Έλληνες της Διασποράς

Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών, εθίμων, Βλαχόφωνου και Ελληνόφωνου δημοτικού τραγουδιού από τη μακραίωνη λαογραφική μας παράδοση.

Την δεύτερη ημέρα, διοργανώνεται επιστημονική Ημερίδα με αξιόλογους εισηγητές το μεσημέρι, ενώ το βράδυ οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας μας, χωρισμένοι σε ομάδες με βάση την κοινή τους καταγωγή έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μεγάλο πρόγραμμα, που πηγάζει από την πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση.

Την τρίτη μέρα στον Τρανό Χορό «Κόρλου Μάρι» επαναβεβαιώνεται η ενότητα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, ο ενιαίος κύκλος σφυρηλατεί νέους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών μας και διατρανώνει την πίστη μας και τον σεβασμό στις αξίες του Βλαχόφωνου Ελληνισμού ,τιμώντας ταυτόχρονα ,όλους εκείνους, οι οποίοι με το αίμα τους ,το πουγκί τους και την πένα τους, έστησαν το Ελληνικό και συνεισέφεραν στη συγκρότηση και στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Επιτρέψτε μου συνοπτικά και ενδεικτικά να μνημονεύσω μερικές από τις δράσεις για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεώτεροι το εύρος των δραστηριοτήτων και το μέγεθος της προσφοράς της Ομοσπονδίας μας.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΩΝ.

 • «Η συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στο Μακεδονικό αγώνα». Ομιλητής ο κ. Νικόλαος Μέρτζος. Άργος Ορεστικό 2003

 • «Η συμβολή των Ευαγγέλη Ζάππα, Γεωργίου Αβέρωφ και Δημητρίου Βικέλα στην Αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων του 1896.» Ομιλητής ο κ. Θωμάς Γιαννάκης καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρέβεζα 2002.

 • «Ο Ελληνισμός της Πελαγονίας» . Ομιλητής : ο καθηγητής Κων/νος Βαβούσκος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μέτσοβο 2001.

 • «Ο Πολιτισμός των Βλάχων καίριο δεδομένο Ελληνικότητας και σταθερότητας στα Βαλκάνια». Ομιλητής Δρ. Αχιλλέας Λαζάρου, Ρομανιστής Βαλκανολόγος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης για τα Εθνικά Θέματα. Μέτσοβο 2000.

 • «Πρώτοι στα άρματα - Γεώργιος Αβέρωφ εκ Μετσόβου, μέγας εθνικός ευεργέτης», Ομιλητής ο κ. Νικόλαος Μέρτζος. Μέτσοβο 1999.

 • «Η Βαλκανική διάσταση του έργου του Ρήγα». Ομιλητής Αθανάσιος Καραθανάσης, Καθηγητής Α.Π.Θ. Βελεστίνο 1998.

 • «Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του κ. Αχιλλέα Λαζάρου» , για το έργο και την προσφορά του στην ιστορία του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Βελεστίνο 1998.

 • «Ο Ηπειρώτης πολιτικός Ιωάννης Κωλέττης» . Ομιλητής ο κ. Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας, Μέτσοβο 1997.

 • «Η Ελληνική Νομαρχία». Ομιλητής ο κ. Νίκος Τέντας. Μέτσοβο 1997.

 • «Ιωάννης Κωλέττης ο Συρακιώτης» . Ερμηνεία Φωτιάδου. Μέτσοβο 1997.

 • «Οι Ελληνόβλαχοι Εθνικοί Ευεργέτες» . Γεώργιος Αβέρωφ, Γεώργιος & Σίμων Σίνας, Νικόλαος Στουρνάρης, Γεώργιος Σταύρου, Μιχαήλ Τοσίτσας, Δημήτριος & Αχιλλέας Πιστολάκας, Ευαγγέλης & Κωνσταντίνος Ζάππας. Μέτσοβο 1996.

 • «Η συμμετοχή των Βλάχων στην Επανάσταση του 21» Εισηγητής: Νικόλαος Κατσάνης, Ομ. Καθηγητής Γλωσσολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 • «Η συνεισφορά των Βλάχων στον Μακεδονικό Αγώνα» Εισηγητής: Νικόλαος Μέρτζος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Πρόεδρος Κοινότητας Νυμφαίου.

 • «Οι Βλάχοι στην Πιερία τον 19ο και 20ο αιώνα» Εισηγητής Καζταρίδης Ιωάννης, Φιλόλογος – Ιστορικός.

 • Νικόλαος Τζαρτζούλης. Εισηγητής Μιχάλης Τρίτος, Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

 

EKΔΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

 • Έκδοση εφημερίδας με τίτλο «Πίνδος» μέχρι το 1999

 • «Πλάνες και πάθη της Ελληνικότητας των Βλάχων – Αρμάνων» του κ. Αχιλλέα Λαζάρου. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και Επιτροπή Ενημερώσεως για τα εθνικά θέματα.

 • «Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Πελαγoνίας» Ημερολόγιο 1997.

 • «Ρήγας Βελεστινλής» Ημερολόγιο 1998.

 • «Ο Εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ» Ημερολόγιο 1999.

 • «1800- 2000 . Διακόσια χρόνια από την γέννηση του αγωνιστή του 1821, του οραματιστή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων και Εθνικού Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα. Ημερολόγιο 2000.

 • «Η Παραδοσιακή φορεσιά των Ελληνόβλαχων» . Ημερολόγιο 2001.

 • «Βλαχόφωνος Ελληνισμός και Ορθοδοξία» Ημερολόγιο 2002. Εισαγωγή κ. Μιχάλης Τρίτος.

 • Παροχή βοήθειας στην παραγωγή της ΕΤ-3 για το ντοκυμαντέρ «Οι Βλάχοι».

 • Έκδοση συλλεκτικής – επετειακής σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ-ΤΑ, στα πλαίσια του 20ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων.

 • Έκδοση συλλεκτικής – επετειακής σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ-ΤΑ, στα πλαίσια του 21ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, με θέμα «η συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 1896»

 • Έκδοση συλλεκτικής – επετειακής σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ-ΤΑ, στα πλαίσια του 22ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, με θέμα «η συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στους αγώνες του έθνους»

 • Έκδοση Πρακτικών Ημερίδων- Συμποσίων Ιστορίας- Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών- Ομιλιών κατά τα Ανταμώματα. Λάρισα

 • Έκδοση Πρακτικών Ημερίδας – Οι Βλάχοι της Θεσσαλονίκης , το 2011

 • Έκδοση Βιβλίου με θέμα – Οι Σύλλογοι της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων, το 2011.

 • Ημερολόγιο 2011

 • Ο Αρμάνικος Ελληνισμός σε δράση, το 2011

 • Έκδοση DVD με τις εκδηλώσεις Ανταμωμάτων, Κοπής Πίτας και Ζαππείου επίσης το 2011.

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ.

 

 • 5 Μαρτίου 1998 . Παρέμβαση – απάντηση προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την έκθεση του κ. Luis Maria de Puig σχετικά με την οδηγία 1333 για την Αρμάνικη ( Βλαχική) Κουλτούρα και Γλώσσα. Παράλληλη κοινοποίηση στον τότε Υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, και τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

 • 9 Ιουλίου 2000, Μέτσοβο . Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Κ.Ε.Μ.Ο και των δραστηριοτήτων που αυτό αναπτύσσει σχετικά με την προσπάθεια για «δημιουργία μειονοτικής Βλάχικής γλώσσας και Βλάχικης μειονότητας στην Ελλάδα».

 • 3 Αυγούστου 2000 . Ψήφισμα κατά των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ στη Ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», περί ύπαρξης Βλάχικης μειονότητας στην Ελλάδα.

 • 14 Φεβρουαρίου 2001. Απάντηση σε δημοσιεύματα περί Βλάχων.

 • 26 Απριλίου 2001. Απάντηση σε δημοσίευμα του Κ.Ε.Μ.Ο.

 • 28 Φεβρουαρίου 2001. Ψήφισμα κατά της έκθεσης του Αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεντ, το οποίο στην τελευταία του έκθεση ανακαλύπτει βλάχικη μειονότητα στη χώρα μας. Το Ψήφισμα έγινε μαζί με τους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των Βλαχοχωρίων, και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, με τους οποίους είμαστε σε αγαστή και απόλυτη συνεργασία για τα εθνικά θέματα δημιουργώντας αρραγές μέτωπο.

 • 15 Νοεμβρίου 2003. Υπόμνημα προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο των ολιγότερων ομιλουμένων γλωσσών, σχετικά με τις πάγιες θέσεις μας πάνω στο θέμα της Λατινοφωνίας, καθώς επίσης και Δελτίο τύπου με καταγγελία της μη κυβερνητικής οργάνωσης EBLUL -ελληνικό τμήμα, σχετικά με μειονοτικά θέματα.

 • 18 Αυγούστου 2003. Έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της έκθεσης της Αμερικανικής οργάνωσης Freedom House .

 • 6 Ιουνίου 2002. Ενημέρωση – Καταγγελία κατά της λεγόμενης «Εταιρείας Αρμάνικου( Βλάχικου) Πολιτισμού» για επιστολή –ερωτηματολόγιο για τη Βλάχικη γλώσσα.

 • 14 Μαΐου 2005. Δελτίο τύπου - απάντηση της Ομοσπονδίας μας, με αφορμή ανακοίνωση της οργάνωσης «Ουνίγια να Βλάσιτε» των Σκοπίων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» στις 12/5/2005, όπου απροκάλυπτα τίθεται θέμα «εθνότητας Βλάχων» στην Ελλάδα και καλείται η χώρα μας να εξασφαλίσει στο σύνταγμα της την «πολιτιστική και εδαφική αυτονομία»!

 • 10 Οκτωβρίου 2005. Βλάχοι στην Ελλάδα: Όταν τα Πειραματόζωα κρίνουν τον «Επιστήμονα»

 • 16 Νοεμβρίου 2009. Επιστολή ενημέρωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την δράση των «Μακεδοαρμάνων»

 • 3 Νοεμβρίου 2010. Επιστολή ενημέρωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την δράση των «Μακεδοαρμάνων»

 • 27 Ιανουαρίου 2011. Δελτίο τύπου κατά του Ρουμάνου Προέδρου Μπασέσκου και των θέσεων του κατά την παρουσία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 • 23 Οκτωβρίου 2011. Δελτίου τύπου «για την ταυτότητα του Γιάνκου Περιφάν»

 • 9 Φεβρουαρίου 2012. Δελτίο τύπου με θέμα «αποπροσανατολισμός, σύγχυση και επίπλαστη νομιμοποίηση του ψευδεπίγραφου Συμβουλίου των Μακεδοναρμάνων»

 • 7 Σεπτεμβρίου 2012. Επιστολή ενημέρωσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την δράση των «Μακεδοαρμάνων»

 • 15 Μαΐου 2013. Επιστολή προς τον Πρέσβη της Ρουμανίας στην Αθήνα, σχετικά με το ψήφισμα νόμου της Ρουμανικής Βουλής για ύπαρξη Αποδήμων Ρουμάνων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

 • Τέλος έγιναν πλήθος άλλων παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας μας, για θέματα υπεράσπισης της πολιτισμικής μας ταυτότητας ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, στα «social media»

 

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Η Ομοσπονδία μας έχει αναπτύξει μία έντονη δραστηριότητα και σε αυτόν τον τομέα θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία παρουσίασης του ερευνητικού έργου αξιόλογων ερευνητών της ιστορικής μας ταυτότητας, του λαϊκού μας πολιτισμού και της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.

Για τον σκοπό αυτό έχει διοργανώσει 16 μέχρι τώρα σεμινάρια και Συνέδρια Ιστορίας, Λαογραφίας και Παραδοσιακών Βλάχικων Χορών σε συνεργασία με Συλλόγους μέλη της και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Επίσης έχει αναπτύξει μία εποικοδομητική συνεργασία με φορείς όπως το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα , το Αρχείο Ελληνικού Χορού και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και Πανεπιστημιακούς φορείς όπως το Α.Π.Θ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με αξιόλογους καθηγητές, μελετητές και συγγραφείς, στην προσπάθεια της για μελέτη και έρευνα πάνω σε θέματα του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με άριστα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Ακόμη ήταν συνδιοργανωτής μαζί με το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα και την Ένωση Βλάχων Επιστημόνων του 1ου Συμποσίου με θέμα «Η Λατινοφωνία στην Ελλάδα. Βιοστορικές προσεγγίσεις» που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη

Τέλος έχει συνεργασθεί με το Αρχείο Ελληνικού Χορού και την εκπροσώπηση Ελλάδος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης ( Ι.Ο.V) στην διοργάνωση σειράς σημαντικών συμποσίων για τον Ελληνικό Χορό με θέμα την μετάβαση από το Αγροτικό στο αστικό περιβάλλον και έχει εντάξει το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο Καλεντάρι της Ι.Ο. V.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ
Νικόλαος Ξηροτύρης
ομ. Καθηγητής Ανθρωπολογίας Δ.Π.Θ

Νικόλαος Ευστρατίου, Καθηγητής προϊστορικής Αρχαιολογίας ,Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Στυλιανή Δρούγου, Αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Ιστορίας και ΑρχαιολογίαςΑ.Π.Θ.
Σπυρίδων Σφέτας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.,

ΑχιλλέαςΛαζάρου
Στέργιος Λαΐτσος, Ιστορικός, υπ. Δρ Πανεπιστημίου Βιέννης,

Αστέριος Κουκούδης, Ιστοριοδίφης – συγγραφέας

Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας

Νικόλαος Κατσάνης Ομ. Καθηγητής Γλωσσολογία; Α.Π.Θ

Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μιλτιάδης Παπανικολάου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. ΚοσμήτοραςΦιλοσοφικήςΣχολήςΑ.Π.Θ.,
Αντώνιος Μπουσμπούκης, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ

Ντίνας Κώστας Καθηγητής, Παν. Δ. Μακεδονίας και επίσης οι καθηγητές .

Σοφία Ηλιάδου-Τάχου

π. Ειρηναίος Χατζηευφραιμίδης
Βάσω Σειρηνίδου

Α. Ταναμπάση

Π. Νώτας

Δόμνα Μιχαήλ

 

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • 26 Μαρτίου 2000 . Ανακήρυξη με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης μας ως επιτίμου μέλος της Ομοσπονδίας μας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Ο κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε την τιμή και σε πανηγυρική μας συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την 8-11-2000 του επιδόθηκε ειδική περγαμηνή.

 • 1-2-3 & 4 Δεκεμβρίου 2001. Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Επίσημη επίσκεψη – προσκύνημα στο μαρτυρικό Φανάρι πραγματοποίησε η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη του Γένους. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε την συνεισφορά των Βλαχοφώνων Ελλήνων στους αγώνες του Γένους και τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς του Βλαχόφωνου ελληνισμού με την Ορθοδοξία και τον πάνσεπτο θεσμό του Οικουμενικού θρόνου.

   • Επίσης το 2010 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε Επίτιμο μέλος της Π.Ο.Π.Σ Βλάχων σε σχετική τελετή που έγινε στην Αίθουσα του Θρόνου, κατά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη 150 μελών Συλλόγων της Ομοσπονδίας μας απ΄όλη την Ελλάδα με επικεφαλής την Διοίκηση της.

   • Στο Αντάμωμα της Πρέβεζας μοιράστηκε στα μέλη μας το βιβλίο «Η αλήθεια για τους Βλάχους και ανεπίτρεπτος εφησυχασμός» του κ. Αχιλλέα Λαζάρου, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας το διαθέσει.

   • Καθιέρωση της Κοπής της Βασιλόπιτας στη Θεσσαλονίκη, κάθε Ιανουάριο, με παράλληλη διοργάνωση ημερίδας στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

   • Μουσικοχορευτική Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, με παράλληλη συμβολική επισήμανση της τεράστιας προσφοράς των Βλαχοφώνων μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας

   • Διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων ανά την επικράτεια σε συνεργασία με τους τοπικούς μας συλλόγους, όπου προβάλλεται ο πλούτος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τιμάται η συνεισφορά μας στους εθνικούς αγώνες και αναδεικνύεται πανηγυρικά το εύρος της λατινόφωνης ρωμιοσύνης.

   • «Δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο» και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook)

Η ιστοσελίδα ήταν επισκέψιμη στην Διεύθυνση :

http://vlahos.xan.duth.gr

Ενώ τώρα μπορεί να την βρει κάποιος αναβαθμισμένη στην διεύθυνση:

http://vlachs-popsv.gr

ενώ η ανάλογη δνση στο Facebook είναι

https://www.facebook.com/vlachs.popsv

 

 

Με τις ενέργειες αυτές «ανοίγεται» ένα παγκόσμιο βήμα για την Ομοσπονδία μας, δίνοντας την δυνατότητα πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου στην πλούσια και καλαίσθητη ιστοσελίδα της Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων.

Σε αυτή μπορεί ο επισκέπτης να βρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας , να πληροφορηθεί τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις μας, να επισκεφθεί Διευθύνσεις Συλλόγων μας και γενικά να έχει υπεύθυνη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τους Βλάχους.

Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της η Ομοσπονδία μας ακολούθησε μία συνεχόμενη ανοδική πορεία, με ελάχιστες δυστυχώς εξαιρέσεις.

Η συνεχής διεύρυνση της, από 10 ιδρυτικά μέλη σε 120 συλλόγους πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Τα διοικητικά συμβούλια και ειδικά οι εκάστοτε Πρόεδροι της Ομοσπονδίας , συνεπικουρούμενοι από αξιόλογα στελέχη του Δ.Σ, επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο στην ανάπτυξης της, και στην υπηρέτηση των βασικών καταστατικών αρχών της.

Αξίζουν κάθε επαίνου και τα πρώτα Δ.Σ υπό την προεδρεία των Λίταινα Κωνσταντίνου Χατζηνίκου Στέργιου, Τσιλινή Στέργιου και Βέρρου Ιωάννη για την σύσταση της τότε Ένωσης και τον πρώτο σταθερό βηματισμό της μετέπειτα Ομοσπονδίας μας

Η αρχική δυσπιστία που υπήρξε, άλλοτε καλοπροαίρετη και άλλοτε αδικαιολόγητη, με τα χρόνια υποχώρησε από την πατριωτική δράση των μελών των Δ.Σ και από το σημαντικό έργο που αυτά παρήγαγαν. Για πολλά χρόνια η Ομοσπονδία αποτέλεσε το μόνο ουσιαστικό βήμα προβολής του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και ανάσχεσης όλων των ανθελληνικών κύκλων του Ρουμανισμού, με οπουδήποτε προσωπείο κι αν εκφράστηκε όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της.

Είναι γεγονός ότι η εξωστρέφεια την οποία υπηρέτησε η Ομοσπονδία μας, οι θέσεις και οι δράσεις της δημιούργησαν ένα νέο κλίμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε μία νέα θεώρηση του λεγόμενου «βλαχικού» με αξιόλογες μελέτες από ερευνητές, συγγραφείς, επιστήμονες, αλλά και απλούς τοπικούς μελετητές και καταγραφείς της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, που ανέδειξαν κατά πανηγυρικό τρόπο το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Βλάχοι αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και πολιτισμική έκφανση του.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες, οι συνεργασίες με εγκρίτους πνευματικούς ταγούς της χώρας μας, και ακόμη οι παρουσίες Αρχηγών κομμάτων Υπουργών, Βουλευτών, Νομαρχών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων & Προέδρων Βλαχοχωρίων, εκλεκτών επισήμων από όλους τους πολιτικούς χώρους στις εκδηλώσεις, στα Σεμινάρια και τα Ανταμώματα μας, δείχνει την αναγνώριση του ρόλου και του κύρους που αποπνέει η Ομοσπονδία μας.

Κλείνοντας θεωρώ υποχρέωση μου να επισημάνω ορισμένα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ομοσπονδίας μας.

Επιβάλλεται η τροποποίηση του καταστατικού της έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, να απαντά στις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις αλλά και σε αυτές του μέλλοντος.

Το παλαιό καταστατικό που έγινε με βάση τα 10 ιδρυτικά μέλη, οργανωτικά έχει ξεπεραστεί από την δυναμική της ανάπτυξης της Ομοσπονδίας μας σε δευτεροβάθμιο θεσμικό φορέα 120 συλλόγων.

Η ψήφιση από τη Γενική συνέλευση ενός σύγχρονου και ευέλικτου καταστατικού θα αποτελεί στην ουσία πολυεργαλείο για τα επόμενα Δ.Σ τα οποία θα κληθούν όχι μόνο να διαχειριστούν ένα πολυμελή 2βάθμιο φορέα, αλλά να απαντήσουν σε οργανωμένες προκλήσεις, να αναλάβουν και πρωτοβουλίες διαμόρφωσης μίας νέας πολιτισμικής πρότασης που σκοπό θα έχει την υπηρέτηση των ιδρυτικών σκοπών και παγίων θέσεων του Βλαχόφωνου ελληνισμού.

 

 

1984 – 2014. 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ-30 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Κωνσταντίνος Αδάμ

τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων

Πρακτικά Ημερίδας 30ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων, «30 χρόνια Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων» Μέτσοβο 28 Ιουνίου 2014

Αναζήτηση